Ce este coaching-ul
Scopul și rolul coaching-lui este acela de a face individul mai conștient și mai atent la nevoia cunoașterii de sine și a cunoașterii celorlalți. În coaching nu știi mai bine decât clientul și nici un proces de coaching nu durează o perioadă nedeterminată.
Coaching-ul nu este training, consiliere, terapie, consultanță sau mentoring .
- De ce coaching-ul nu este training?
Training-ul vine cu o soluții care te pregătesc în dezvoltarea unei anumite abilităti, prin livrarea de informații, conform unui program stabilit. Prin training schimbarea vine din exterior.
De ce coaching-ul nu este consiliere?
Consilierea te ajută să rezolvi o problemă prezentă, căutând cauza ei în trecut, fiind folosită pentru a înțelege cauza problemei.
- De ce coaching-ul nu este terapie?
Terapia presupune de cele mai multe ori de existenta unei afectiuni psihologice. Terapia se bazează pe emoții și evenimente din trecut, focalizându-se pe înțelegerea lor.
- De ce coaching-ul nu este consultanța?
Consultanța presupune ca un expert intr-un anumit domeniu profesional, care are cunoștințe specifice acelui domeniu și poate oferi solutii și răspunsuri unor probleme specifice.
- De ce coaching-ul nu este mentoring?
Mentoring-ul crează o perspectivă bazătă pe experiența unei alte persoane, această persoană fiind expertă în acel domeniu. Mentoring-ul este folosit în special în dezvoltarea carierei unei persoane.
De ce coaching?
Coaching-ul apelează la toate resursele pe care le are un client, chiar și la acelea pe care le consideră negative sau nepotrivite. În coaching, vorbim despre rearanjarea a tot ceea ce deține o persoană – emoții, gânduri, idei, convingeri, acțiuni, experiențe anterioare etc, astfel schimbarea vine din interiorul clientului. În coaching intervenția coach-lui este personalizată, fiind orientată către obiectivele și nevoile clientului.
Învățarea într-un proces de coaching este continuă, iar schimbarea vine din interior, prin creșterea motivației. Schimbarea prin coaching se bazează pe ce funcționeză și pe punctele tari ale clientului.
Un coach nu proiectează propriile idei și păreri asupra clientului, ci îl ascultă și-l ajută pe acesta să descopere care sunt cele mai bune alternative pentru client, astfel clientul are posibilitatea să-și exploreze propiile valori, standarde și viziuni.
Coachingul este despre prezent cu continuitate în viitor.
Coaching-ul se referă la PERFORMANȚĂ, livrează RESPONSABILITATE, se ocupă de EMOȚII, CREATIVITATE și VIZIUNE.