Rezistența la schimbare
Început de an, proiecte noi, începuturi, o schimbare în viața ta personală sau profesiolanală …. Cum te-ai pregătit? De ce crezi că te întreb acest lucru?
Te întreb pentru că vreau să conștietizezi că orice schimbare semnificativă se obține prin efort și prin multe alte schimbări care se aliniază la marea schimbare! Dar oare nu s-a întâmplat ca după un succes obținut să te reîntorci de acolo de unde ai plecat?
Întrebări…întrebări la care acum nu te gândești, dar care oricând pot să te înconjoare.
Este normal să ne opunem la schimbare, chiar dacă acea schimbare ne aduce succesul. Nevoia de confort, de stabilitate este cea care ne întoarce înapoi, pentru că în confort avem echilibru…, iar lumea noastră funcționează doar în echilibru și astfel apare rezistența la schimbare!
Hai să îți dau un exemplu: odată de mult, eram o persoană activă care practica sportul … viața în schimbare, job-ul, partenerul, prietenii, televizorul, calculatorul m-au schimbat, iar azi, pentru corpul meu se potrivește perfect stilul sedentar. Îmi aduc aminte cu plăcere de perioada în care mă plimbam, mergeam la sală, alergam, mă plimbam cu bicicleta și toate fără niciun efort, iar corpul meu… M-am hotărât să îmi schimb stilul de viață, să mă reîntorc la un stil de viață activ, dar aproape totul se opune, la un efort mai ridicat începe să mă doară stomacul, ritmul cardiac începe să bată nebunește, respirația mi se oprește, amețesc…totul se opune, apare rezistența la schimbare!
Ce trebuie să faci, să reduci rezistența la schimbare? Cum crezi că aceasta se va menține în timp?
Îți spun niște lucruri care la mine funcționează, bine, atunci când țin cont de ele:
- Pregătește-te pentru rezistență. Identifică cine și ce ar putea să se opună schimbării (colegi, familie, prieteni, obiceiuri). Atunci când simți rezistență ține cont că doat tu decizi ceea ce contează cu adevărat pentru tine!
- Contruiește un program regulat. Practicarea regulată a unui lucru, a unei activități, devine rutină, iar rutina înseamnă echilibru!
- Echilibrare. Poți renunța sau poți aduce ceva în plus în programul tău, de exemplu daca vrei să te reapuci de alergat, poate e mai bine să reduci din viteza de alergare și să adaugi timp în plus, poate fi mai ușor!
- Suport. Găsește-ți fani, suporteri, oameni pe care să îi ai alături și cu care să poți împărtăși succesul obținut după fiecare pas realizat, indiferent cât de minuscul este pasul raportat la proiect.
- Continuitate. Caută permanent ceva nou din care să înveți, care să te învețe lucruri noi, astfel te vei obișnui cu schimbarea.
Ai un obiectiv măreț pentru anul acesta, lucrează cu rezistența la schimbare și totul va apărea ușor, pentru că cu ambiție si curaj se poate ajunge departe!
Ai făcut primul pas. Te felicit!
Pasul doi: Vrei să schimbi lucrurile mai ușor join: Sesiune de coaching – GRATUITĂ
- Despre conceptul de wellbeing
- Nutriție, dieta și definiții
- Criza uleiului sau criză emoțională?
- Îmi pasă!
- Vocea interioară și dieta
- Oferte BLACK FRIDAY
