Credințele – combustibilul vieții
Autoturismul funcționează datorită motorului său care are rolul de a transforma motorina sau benzina în energie. Un rol similar îl au și credințele noastre. Ne pot da forța de a merge mai departe sau ne pot opri din drumul nostru.
De exemplu:
Alegi să îți schimbi stilul alimentar. Din obișnuință primul impuls este să cauți pe net, o rețetă care se potrivește pentru tine. Găsești niște recomandări, care îți par potrivite și treci la acțiune. Ai și rezultate, spectaculoase sau mai puțin spectaculoase, dar le ai. La un moment dat, discuți acest aspect cu cineva. Îi spui ceea ce faci, unde ai găsit informația… Pesroana cu care discuți îți spune:
- Varianta 1: „Aaaa, știu, nu e bună, nu funcționează și e și nesănătoasă. La mine nu a mers.” Ți-a plantat în minte o idee. Din acel moment ești mult mai atent la tine, la noul stil alimentar, parcă rezultatele nu mai apar. Începi să cauți despre dietă, găsești diverse păreri opinii…la un moment dat renunți și la căutat și la dietă. Dacă totuși ceva nu e bine. Trece o perioadă, rezultatele tale sunt doar o amintire, parcă…îți dorești o schimbare, dar cineva din minte îți spune: „Nu funcționează” – CREDINȚĂ
- Varianta 2: „Ooo, da e excelentă, a funcționat și la mine, e cea mai bună. De câte ori vreau să slăbesc mă întorc le această dietă!” Te simți favorizat, e ceea ce ai visat! Continui chiar dacă ceea ce faci îți produce unele frustrări, demotivări. Ajungi la targetul stabilit de tine, te oprești și îți reiei viața de dinainte. Peste un timp constați că…te-ai întors la punctul 0. „A fost bine pentru un timp, dar e greu ca an de an să am perioade în care să mă pedepsesc.” – CREDINȚĂ
- Varianta 3: Ideală – găsești persoana potrivită. Îți stabilești un obiectiv realist în ceea ce privește stilul tău alimentar. Împreună cu acea persoană identifici ceea ce funcționează bine în stilul tău alimentar și ceea ce ai de îmbunătățit. Începi să schimbi comportamente, obiceiuri. Faci schimbări mici, dar semnificative cu rezultate pe termen lung… și toate se întâmplă în ritmul tău…
Credințele sunt cele care influențează modul nostru de acțiune. Ele se formează în urma experiențelor noastre, dar în aceeași măsură pot afirma că experiențele noastre sunt rezultatul credințelor noastre.
Credințele sunt ca și piesele de domino, ai puterea să le oprești din cădere sau să generezi căderea lor, depinde de rezultatele pe care le generează.
Schimbarea credințelor mai ales a celor limitative poate fi un proces greoi dacă nu este bine ghidat. Schimbarea în general este un proces căruia îi punem multă resistență … pentru că:
Cum să renunțăm la ceva ce am dobândit la un anumit moment!
Daca vrei să vezi cum abordez eu credințele în sesiunile de coaching te invit miercuri la webminarul:
- Despre conceptul de wellbeingUn pas către coaching Atelierele se desfășoară lunar, în cadrul librăriei Șt. O. Iosif și au ca scop conștientizarea rezultatelor obținute prin coaching în îmbunătățirea stilului de viață.
Înainte de a intra în webminar răspunde-ți la următoarele întrebări:
- Ce fundamente au deciziile tale?
- Deciziile pe care le iei se bazează pe fapte?
- Deciziile pe care le iei se bazează pe experiențe de viață?
- Deciziile pe care le iei se bazează pe opiniile altora?
O seară inspirată!

