Skip to main content

Cele 3 greșeli care te împiedică să slăbești

| Staicu Coca

Controlul greutății, și să vorbim deschis, pierderea în greutate, este un proces provocator pentru mare parte din oameni. Iar anumite greșeli frecvente pot împiedica atingerea obiectivelor dorite. Pe lângă necunoașterea principiilor alimentare sănătoase principalul factor care afectează acest proces este nepregătirea mentală. Specific, eu îl traduc în stabilirea SCOPului pentru care eu vreau fiu parte din acest proces.

greseli

Din punct de vedere mental, atunci când renunți la ceva ce îți aparține, procesul este unul provocator, chiar dificil. La ce poți renunța? Lista e lungă, voi menționa câteva direcții, pe care am să te las pe tine să le detaliezi:

  • Grăsimea excedentară – care are un impact negativ asupra tuturor ariilor vieții
  • Obiceiuri toxice
  • Comportamente neadecvate
  • Relații nepotrivite
  • Stil de viață nepotrivit

Provocarea și dificultatea vin din motive ce țin de atașament, identitate și unele din mecanismele creierului de reglare a recompenselor. WHAT??? Da, bucata de ciocolată, porția de desert, paharul de vin sau bere, timpul petrecut pe telefon, etc*.

*când lista este prea lungă sau nu mai știi ce să spui. 🙂

Înainte de a trece la cele 3 greșeli și la soluțiile lor, hai să vedem ce susțin afirmațiile mele.

De ce greșim?

Efectul de proprietate (Endowment Effect) ne arată că acordăm mai multă valoare lucrurilor pe care le deținem, în comparație cu cele pe care încă nu le deținem. Dacă ne reîntoarcem la kilogramele în plus, mai ales când am stat câțiva ani cu ele, subconștientul le percepe ca parte din noi – identitate – și va lupta cu conștientul să le păstreze. Acceptăm ușor când primim fără a depune efort, în schimb suntem extrem de rezistenți când este momentul să renunțăm la ceva.

Creierul nostru are o abilitate extrem de importantă, cea de prezervare a energiei prin menținerea status quo-lui. Status quo-ul poate crea o realitate subiectivă, iar această realitate ne spune că suntem în siguranță. Ce nu percem conștient în acel moment este că această realitate a noastră poate fi plină de erori, erori care ne influențează decizia. Aceste erori crează o bază de siguranță, cu care noi suntem confortabili. Știm din piramida lui Maslow că nevoia de siguranță constituie baza unei vieți împlinite.

Și atunci, de ce să schimbi ceva care îți asigură siguranță și confort? Schimbarea, indiferent de natura ei, este percepută de creier ca o amenințare, astfel că acesta declanșează mecanisme de apărare, precum procrastinarea și autosabotajul.

„Încep de luni!” „Nu știu cum să îmi organizez mesele!” „Abonamentul la sală este puțin cam scump.”

Simțim pierderea mult mai intens decât câștigul. Dacă am putea măsura intensitatea emoțiilor resimțite dintre o mărire și o scădere de salariu, am avea dovada. În cazul schimbărilor comportamentelor alimentare, chiar dacă știm că sunt nepotrivite și ne fac rău, simțim o schimbare majoră în „zona de confort”. Și clar, refuzăm sau amânăm.

De ceva timp, mâncarea este mai mult decât sursa de energie sau hrana necesară supraviețuirii, ea a devenit un „pansament” emoțional. Ne tratăm și pansăm atât de multe rîni emoționale, încât unii dintre noi am ajuns să o aplicăm și pe o zgaibă nerelevantă.

Așa că dacă vrei să îți schimbi unele obiceiuri alimentare este necesar mai întâi să conștientizezi că schimbarea începe din minte. Așa că începe cu ea, prima data. Este și motivul pentru care programele mele au ca și prim pas abordarea statusului mental. Dacă ești pregătit mental, procesul pe care urmează să-l urmezi va fi mult mai facil.

Hai să discutăm și despre cele 3 greșeli comune pe care le întâlnesc la clienții mei. Voi face acest lucru prin exemple concrete.

Greșeala 1 – stabilirea unor așteptări nerealiste

Clientă: „Am 15 kilograme în plus de mai bine de 5 ani, m-au deranjat, dar nu le-am dat importanță până acum. Vreau să le dau jos într-o lună, am un eveniment, iar rochia îmi scoate în evidență formele prea pline.” Da, este posibil! Însă procesul va fi însoțit de sentimente de frustrare, nemulțumire, stres și chiar demotivare, din punct de vedere mental. Din punct de vedere fizic, dezechilibrul produs în corp este major, pentru că țesutul adipos joacă și rol endocrin. Rezultatele pe motivatoare se obțin dacă avem un SCOP asociat valorilor personale și identității noastre. Altfel va fi din nou o alte „dietă” care nu a funcționat.

Soluție: stabilește-ți împreună cu specialistul cu care lucrezi obiective SMART, iar focusul tău să fie pe proces (călătoria pînă acolo) și mai puțin pe perfecțiune.

Greșeala 2 – sari peste mese

Clientă: „am avut de lucru și chiar nu mi-a fost foame!” Acest obicei are două efecte:
supraalimentarea, un consum caloric mare la următoarea masă

Încetinirea metabolismului (a arderilor) – organismul își prezervă energia.

Consecința, nu arzi suficientă energie ceea ce te poate face să te simți slăbită, epuizată. Masa următoare îți va aduce un aport mai mare caloric decât ai nevoie. De aceea persoanele care spun că „nu mănâncă mai nimic” se îngrașă.

Soluție: crează-ți o rutină echilibrată, evită senzația de foame, la urma urmei gândește-te ce este important pentru tine.

Greșeala 3 – eliminarea unui grup de macronutrienți

Clientă: „Am ținut o dietă disociată și am slăbit, doar că după m-am îngrășat la loc!” fiecare macronutrient are rolul lui bine clarificat (am început o serie de postări în care le descriu). Eliminarea unuia din alimentație duce la deficiențe nutriționale și în același timp tențința de a crește poftele alimentare.

Soluție: include toate grupele alimentare în alimentația ta. Împarte farfuria în 3 și fiecare parte să corespundă unei grupe. (aici discuția e mai lungă, dar voi reveni)

Concluzie

Dacă vrei să îți schimbi obiceiurile, să dobândești noi comportamente sau doar să le îmbunătățești, atunci:

  • gândește-te la ce câștigi, în loc de la ce pierzi – recadrare mentală
  • începe cu pași mici care îți permit să te adaptezi ușor și cel mai important să vezi rezultatele.
  • Focus pe SCOP și identitate – identifică-te cu noul tău stil de viață și spune-ți frecvent ce te definește. De exemplu: „sunt activă și sănătoasă!”
  • Recompensează-te cu obiceiuri sănătoase (vezi #PauzadeMarți pe Instagram sau Facebook, îți voi prezenta 50 de obiceiuri sănătoase în 50 de săptămâni)

Atunci când simți povara schimbării pe umeri, șoptește-ți: Inspir calm, expir stres, trăiesc.

semnatura Coca
greseli