Skip to main content

Zile internaționale

| Staicu Coca

Fiecare zi este specială prin stările și evenimentele pe care le trăim. La fel în lume fiecare zi poate avea o anumită semnificație recunoscută internațional de Organizația Națiunilor Unite, UNESCO sau alte organizații internaționale.

Prin acest articol îmi propun să vă arăt perspectiva mea asupra unor zile care mie îmi provoacă anumite emoții sau pur și simplu îmi stârnesc curiozitatea de a afla mai multe informații. Dacă consideri că ai ceva interesant de adăugat, aș fi foarte bucuroasă să aflu și opinia sau experiența ta.

20 martie

Ziua Internațională a Fericirii

Coaching – fericire
fericire

Fericirea o stare pe care fiecare dintre noi o simte în mod diferit, dar la fel de intens.

O sărbătoare, relativ tânără, dar foarte importantă pentru starea generală de bine. Ziua Internațională a Fericirii a fost stabilită cu doar 12 ani în urmă de Adunarea Generală a ONU. Scopul ei fiind de a conștientiza că există și fericire, practic un prilej în care putem să ne dăm seama ce anume chiar ne face fericiți.

Așa că, vă întreb:

  • Care este cel mai mic, simplu și la îndemână lucru care vă face să vă simțiți fericiți?
  • Cum știți voi că sunteți fericiți?
  • Ce simțiți în corp când sunteți fericiți?
  • Ce faceți când sunteți fericiți? (gând, gest, comportament)
  • Cum recunoașteți o persoană fericită?

Aștept cu mare interes răspunsul vostru, pentru că e un lucru care-mi aduce fericire.

Fiți fericiți, faceți oameni fericiți, așa vom fi mai buni.

21 martie

Ziua Internațională a Poeziei
inteligență emoțională – poezie – coaching – dezvoltare personală

Stabilită de UNESCO în 1999 în semn de recunoaștere a contribuției pe care au avut-o și o au poeții și scriitorii din întreaga lume la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

cum să ies din haos

A fost o dată când școala românească, așa cum era ea atunci, a știut să îmbrace într-o haină interesantă poezia. Îmi aduc aminte și acum cu plăcere momentele în care puteam să ne putem în valoare calitățile de oratori în fața clasei. De cele mai multe ori era un adevărat spectacol.

Pentru mine poezia este emoție pură, ea mă poartă cu ochii minții în zone pe care altfel nu aș fi capabilă să le accesez, iar ritmul impus de poet îmi influențează starea de spirit făcându-mă să trec de la extaz la tristețe.

Dacă ne raportăm la partea pragmatică și practică a impactului pe care îl poate avea poezia în dezvoltarea personală putem pune un egal cu dezvoltarea inteligenței emoționale. Daniel Goleman afirmă în toate tratatele lui că în momentul în care ești conștient de propriile emoții, când înțelegi ce le generează și cum îți influențează comportamentul ai făcut un pas important în dezvoltarea inteligenței emoționale. Doar atunci când avem capacitatea de a ne înțelege emoțiile putem să interpretăm corect contextul și astfel să acționăm corespunzător situației prezente.

O altă abilitate pe care o dezvoltă citirea, recitarea și înțelegerea mesajului poeziei este gândirea critică. O abilitate, care într-o lume în care informația se măsoară în terrarami și circulă cu viteze de yottabits per secundă capacitatea de analiză, sinteză și interpretare este esențială.

Un alt beneficiu identificat prin multe studii recente, arată că învățarea poeziilor activează o mare parte a creierului, îmbunătățind memoria. Și pentru că este de actualitate, cercetătorii în neuroștiință au demonstrat că creierul are capacitatea de a se regenera și adapta situațiilor complexe prin procesul de neuroplasticitate. Această capacitate contribuie substanțial la menținerea și îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a sănătății creierului.

Pentru că sănătatea mentală și emoțională este foarte importantă pentru noi, azi de ziua poeziei vă îndemn să învățați cel puțin o poezie pe săptămână pe care să o recitați cu voce tare, în oglindă și de ce nu chiar în fața unui mic sau mare auditoriu.

La ce poet îți fuge gândul?

Eu mi-am propus să revăd poeziile lui Bacovia și a lui Eminescu, așa de început…în timp cine știe unde mă vor purta pașii.

semnatura Coca
dr dan staicu
coaching
coca staicu nutriție online
Coca Staicu
Wellbeing coach & blogger

Alte Articole

Newsletter