Criza uleiului sau emoții?
Criza uleiului sau emoții gestionate necorespunzător?
Grăsimile au un rol important în alimentația noastră, iar efectul lor asupra corpului nostru se vede în modul în care arătăm și în care ne simțim. Grăsimile le găsim în alimente sau în suplimentele alimentare. În funcție de structura lor și de cantitatea ingerată acestea pot fi benefice sau nocive organismului nostru. Există mii de articole pe această temă așa că cea ce îmi propun azi este să vă fac conștienți că orice aliment consumat în exces sau în deficit produce dezechilibre în organism.
Grăsimile oferă o senzație gustativă plăcută, de aceea mâncarea grasă este mai atractivă. Amplifică gustul și textura. Să vă dau exemple: produsele de patiserie, cofetărie, untul, uleiul pe salată, etc. Putem renunța la grăsimi? Da, putem renunța la grăsimi, dar nu în totalitate pentru că au un rol important în metabolismul uman. Putem însă să ne focusăm pe calitate, cantitate sau modul în care alegem să le consumăm.
Există mai multe tipuri de grăsimi unele bune pentru organism, altele nocive. Cele nocive sunt cele obținute prin intervenția omului grăsimile trans, cele obținute printr-un proces de hidrogenare (margarina sau uleiurile tratate pentru a nu râncezi). Grăsimi trans se găsesc în cantități mici și în carnea de vită sau lactate, dar cantitatea lor este nesemnificativă. O altă grupă de grăsimi care consumate în cantități mari poate afecta sănătatea este cea de grăsimi saturate, sunt grăsimile care în stare naturală sunt solide și care au sursă animală.
Grăsimile considerate sănătoase pentru organism sunt cele care în stare naturală sunt lichide, grăsimile nesaturare – le veți întâlni cel mai frecvent în dietele sau regimurile alimentare sănătoase. Acestea sunt:
- Monosaturate – uleiul de măsline, arahide, canola, avocado, migdale și alune dovleac, susan
- Polinesaturate – uleiul de floarea soarelui, porumb, soia, nuci, semințe de in, pește
- Omega-3, dar și în acest caz este important să menționez: cantitatea face diferența!
Într-un stil de viață sănătos, cel puțin 8-10% din caloriile ingerate ar trebui să fie produse de grăsimi nesaturate. Însă studiile și experiența mea proprie cu clienții reiese că se consumă 20-30% grăsimi saturate sau trans, uneori și mai mult. Efectele sunt obezitatea cu toate afecțiunile aferente.
Rolul grăsimilor
- Rolul de generator de energie, 1 g de grăsime eliberează 9 calorii, comparativ cu carbohidrații și proteina care eliberează doar 4 calorii/1 g
- Un rol esențial este de transport al micronutrienților: vitamine și minerale, esențiale în buna funcționare a corpului. Grăsimile se metabolizează în intestin, acolo se absorb și micronutrienții.
- Grăsimile asigură sațietate. Puțină savoare asigurăsatisfacerea poftei și te face să te simți mai bine. Vom mai aborda acest subiect la metabolizarea macronutrienților.
Ce cantitate de grăsimi avem nevoie?
Sper să aveți un moment de AHA!
Pentru o femeie normoponderală aproximativ 1,5 linguri de ulei /zi și bărbat normoponderal 2 linguri de ulei/ zi, ambii nu fac efort intens, ci au un stil de viață sedentară – lingură de ulei este 25g de ulei. Trebuie să avem în vedere că pe lângă ulei consumăm lactate care pot ajunge până la un conținut de 50% grăsimi, carne care conține grăsimi, alune, biscuiți, ciocolată, patiserie, etc. Și atunci de ce avem nevoie de baxuri de ulei?
Consecința consumului excesiv de ulei se vede în forma și sănătatea corpului. Ultimul studiu efectuat în România arată că în medie 60% din populația adultă este supraponderală sau obeză și 30% dintre copii cu vârstă între 7-9 ani sunt în aceeași situație.
Și mă întreb retoric: „ Care este motivul pentru care cumpărăm baxuri de ulei?”
Pentru că acei 60% nu au o educație nutrițională și pentru că instinctul emoțional este mai puternic decât cel rațional.
Ce îți voi spune: pentru recomandări specializate și personalizate apelează la un specialist în nutriție, te va ajuta și îndruma să îți clarifici ce este bun pentru tine.
Tips&tricks
- cumpară-ți un airfryer, îți reduci consumul de ulei de gătit cu cel puțin 90%, în plus te bucuri de cartofi prăjiți
- măsoară cantitatea de ulei folosită la mâncare
- folosește o lingură de ulei și una de apă la călitul alimentelor
- pentru a obține o cantitate mai mare de maioneză folosește un amestec de muștar și iaurt
Sper să reduci consumul de ulei și să te bucuri de silueta dorită!