Credințele – combustibilul vieții
Autoturismul funcționează datorită propulsiei motorului său care transformă combustibilul – de exemplu benzina, în energie. Un rol similar îl au și credințele noastre. Ele sunt combustibilul nostru care generează forța necesară de a ne realiza obiectivele sau cele mai profunde dorințe.
Hai să vedem practic cum se întâmplă: Elena simte cum energia ei se termină în jurul prânzului în unele zile. Își dă seama că în zilele în care mănâncă un mic dejun consistent și diversificat, energia ei este în limite așteptate. Așa că se gândește să își schimbe stilul alimentar. Din obișnuință primul impuls este să caute pe net, o soluție care se potrivește pentru ea. Găsește câteva recomandări, care par potrivite și trece la acțiune. Rezultatele apar în primele zile. La un moment dat, discută acest aspect cu o colegă, spunând cât de bine se simte. Îi spune ceea ce face, unde a găsit informația, iar colega îi spune:
Varianta 1
„Aaaa, știu, sunt rezultate pe moment. N-o să țină mult pentru că e o întâmplare, așa a fost și la mine”. I-a plantat în minte o idee. Din acel moment Elena este mult mai atentă la ea, la noul comportament adoptat și parcă rezultatele nu mai apar. Începe să caute opinii și acestea sunt diverse, unele bune, altele opuse. La un moment dat renunță și la căutat și la micul dejun. Dacă totuși ceva nu e bine. Trece o perioadă, rezultatele ei sunt doar o amintire, parcă nici nu a fost energie. A fost doar o impresie indusă că am făcut eu o schimbare. Cineva din minte îi spune: „Nu funcționează” – CREDINȚĂ.
Varianta 2
„Ooo, da e excelentă, a funcționat și la mine, e cea mai bună. Am energie toată ziua când mănânc micul dejun!” Elena se simte favorizată și mândră, alegerile ei sunt sigure și utile și pentru alții! Hotărăște pe moment că va continua să mănânce micul dejun, chiar dacă uneori îi este greu să-l pregătească pentru că nu știe ce exact ce ar trebui să conțină, iar timpul de cercetare îi consumă din timpul în care ar trebui să se pregătească. Apar frustrări, descurajări și renunțări tot mai des pănă cțnd Elena renunță la micul dejun, iar energia începe să fie din nou tot mai mică la mijlocul zilei. Peste un timp constată că s-a întors la punctul 0. „A fost bine pentru un timp, dar e greu ca zi de zi să îmi consum timpul cu micul dejun.” – CREDINȚĂ
Varianta 3
Ideal – Elena alege să lucreze cu un specialist în wellbeing. Își stabilești un obiectiv realist în ceea ce privește stilul său de viață. Împreună cu coachul identifică ceea ce a funcționat bine și ceea ce mai are de îmbunătățit. Lucrurile îi devin clare, atenția este îndreptată asupra ei, a învățat să-și cunoască corpul și semnele pe care acestea i le dă și ce este cel mai impresionant pentru ea totul curge în ritmul dorit de ea. A învățat cum să-și gestioneze timpul și resursele – simte că este ușor să-și pregătească micul dejun. CREDINȚĂ
Credințele sunt cele care influențează modul nostru de acțiune. Ele se formează în urma unor experiențe sau a influențelor mediului în care trăim. În aceeași măsură experiențele noastre sunt rezultatul credințelor noastre. Alegem să mergem conștient pe un drum cartografiat corect – credință pozitivă, găsim scuze evităm să pornim la drum sau ne oprim – credință limitativă.
În același timp credințele sunt ca și piesele de domino, ai puterea să le oprești din cădere sau să generezi căderea lor, depinde pe cine alegi să te însoțească pe noul drum.
Schimbarea credințelor, în special, a celor limitative poate fi un proces greoi și de lungă durată dacă ghidul pe care îl alegi nu este compatibil cu tine sau nu te abordează ca un întreg. Schimbarea este un proces căruia îi punem multă rezistență, pentru că:
Cum să renunțăm la ceva ce am dobândit la un anumit moment!