Lăstarul
Ce poate fi mai puternic decât acest mic lăstar care găsește locul potrivit în marea de asfalt pentru a se înălța? Este exemplul perfect al rezilienței și al forței interioare!
Din rolul meu de coach te provoc să reflectezi asupra modului în care poți aplica această lecție în schimbarea unui obicei toxic care-ți afectează acum bunăstarea, în întregul ei!
Poate obiceiuri alimentare nepotrivite, o lipsă a gestionării stresului, lipsa somnului sau a mișcării, relații toxice?!
Micuțul lăstar ne învață că putem oricând să găsim resursele de care avem nevoie pentru a crește chiar și în cel mai neprietenos context.
Comparativ cu micuțul lăstar care va fi doborât în scurt timp, noi putem alege să ne schimbăm poziția sau rolul prin adoptarea unor comportamente noi, pentru ca în final să schimbăm contextul. Avem capacitatea de a depăși obstacolele sau provocările cele mai copleșitoare doar să vrem acest lucru. Pentru că reziliența este cheia pentru a face față adversităților vieții. În cazul lăstarului reziliența este dată de rădăcinile puternice pe care și le întărește o dată cu trecerea timpului.
Reziliența este cheia pentru a face față adversităților. Asemenea lăstarului care își întărește rădăcinile și se ridică spre cer, și noi putem cultiva o atitudine de perseverență și determinare. Este esențial să ne amintim că fiecare dificultate întâlnită este o oportunitate de a deveni mai puternici și mai înțelepți.
Te invit la reflecție:
În calitate de wellbeing coach, te încurajez să adopți o mentalitate pozitivă, orientată către creștere. Fii inspirat de reziliența acestui lăstar și permite-ți să înflorești în viața ta!
Câteva recomandări pentru a-ți crește reziliența:
Cunoaște-ți și acceptă-ți emoțiile pentru că ele sunt generatoare de acțiuni. Urmărește în următoarea perioadă cum reacționează corpul tău la emoții și care sunt primele gânduri care îți generează acțiunile. E la fel ca atunci când ești prins într-un labirint. Dacă nu cunoști drumul și minotaurul este pe urmele tale, frica, teama, groaza, furia vor fi cele care te vor copleși – cu siguranță vei rata drumul, pentru că focusul tău este pe minotaur și nu pe drum. În viață, în situații stresante care îți ridică obstacole focusul va fi pe problemă (minotaur), în loc de soluții (alte căi din labirint) generate de resursele de care ai nevoie.
Cultivă o mentalitate pozitivă pentru că este patronată de dorința de dezvoltare și creștere. Te ajută să privești obstacolele ca și provocări și te stimulează să înveți lucruri noi. Mentalitatea pozitivă este o caracteristică a peroanelor curioase, curajoase și determinate care nu au bariere de vârstă, statut, poziție sau rol pentru a învăța ceva nou. Știi vorba: „Nu există greșeală, există doar feedback.”
Înconjoară-te de oameni potriviți pentru că ei sunt adevăratul suport în a te însoți pe cele mai anevoioase drumuri. Conexiunile sociale reprezintă un capitol întreg din bunăstare, de aceea sunt esențiale. Caută suport și îndreaptă-te către persoanele care au aceleași valori ca și ale voastre, care sunt empatice și care nu se pun pe un loc superior față de voi. Lucrează cu un specialist sau un mentor când vrei să găsești drumul potrivit pentru tine prin labirint. Poți fi surprins cât de repede scapi de minotaur.
Practică mindfullnes și autoreflecția pentru că te prima metodă te va ajuta să îți liniștești mintea să o pregătești pentru reflecție. Astfel te vei reîntoarce în prezent și vei identifica obstacolele, dar și soluțiile imediate pe care le ai la dispoziție. Dedică câteva minute acestor practici pe zi și vei vedea în scurt timp cum viața ta se îmbunătățește și lăstarul tău are tot mai multă putere să crească.
Fii realist și ancorat în realitate, pentru că vei face minotaurul să dispară într-o secundă, iar tu vei avea energie pentru a-ți seta obiective clare și realiste numai bune pentru a construi rețeaua de drumuri – planul de acțiune, care să te ducă către scopul tău.
Lăstarul nostru are un scop transmis prin ADN-ul lui și îl duce la îndeplinire folosindu-se de toate resursele pe care le are la dispoziție indiferent de condițiile pe care le întâlnește prin înălțarea lui.
În încheiere te invit la reflecție: