Respirația
Ai fost la mare? Cel mai probabil că da.
Respiri? Clar că da! – poate cu asta trebuia să încep.
Atunci când lucrez cu clienți în sesiunile 1:1 de coaching sau cu grupuri pe atingerea bunăstării personale, îi întreb dacă știu cum să se conecteze la ei înșiși. De fapt, întrebarea mea sună mai direct pentru a nu-i băga în ceată de la început: Meditați? Și totuși, parcă titlul este despre respirație?! Inspiră calm, expiră stres și vei afla imediat.
Ok, hai să vedem la ce este bună meditația și de ce e important să o practici.
Meditația este o metodă simplă, pe care o putem accesa toți, aproape în orice moment al zilei și este de un mod de relaxare și concentrare. Prin practicarea meditației mintea reușește să se calmeze, să găsească resursele interioare și să se conecteze la ele. În urma meditație lumea ta se îmblânzește, gândurile devin mai clare, orientate către soluții viabile. Ca orice practică, e bine să faci primii pași corecți. Și primii pași în practica meditației sunt poziția relaxată și respirația corectă. Practica meditației are o serie de beneficii, pentru mine sunt 3 importante:
- Reducerea stresului și a anxietății
- Controlul emoțiilor în situații tensionate
- Concentrare mentală și identificarea de soluții practice.
Practic, în triada gând – emoție – comportament ajungem la esență, la gând, care în context de stres este de regulă negativ, rezultând un comportament nepotrivit și toxic pentru majoritatea dintre noi.
Deci, respirăm și noi puțin?
Primul pas către o meditație profundă este respirația. Atunci când reușești să îți controlezi respirația vei avea acces la resurse nebănuite, pentru că mesajul pe care-l transmiți creierului când respiri calm și în același ritm este de liniște și pace. În acel moment ai acces la resurse, poți deschide sertărașe și scoate informații utile pentru tine. Așa că hai să respirăm calm pentru a avea o minte clară.
Tehnica de respirație
Respiră pentru a-ți calma mintea. Îți propun un exercițiu de 5 minute. Pentru a beneficia de rezultatele lui, alege un moment în care să nu fii deranjat. Să începem!
Gândește-te la un gând negativ care nu-ți dă pace în acest moment. Cum te simți? Ce intensitate are? Acum lasă-l pentru câteva momente deoparte.
TIPS: dacă pe parcursul exercițiului simți că mintea preia controlul, întoarce-o către respirație, adică mută-i atenția la cum aerul intră pe nări, pătrunde până la diafragmă și iese pe gură.
Setează-ți alarma telefonului să sune peste 5 minute, alege un ton calm sau doar vibrația să te atenționeze.
- Așază-te într-o poziție confortabilă pentru tine, în acest moment. Fie că stai pe scaun, fie că te-ai întins pe jos. Închide ochii.
- Lasă-ți corpul liber și permite-le mușchilor să se relaxeze.
- Îți observi respirația, te concentrezi pe ea. Observă mișcarea aerului pe măsură ce inspiri și expiri. Unde vă simțiți respirația cel mai puternic – în vârful nasului, în piept, în cutia toracică sau în abdomen sau în toată zona abdominală?
- Fără să schimbi cursul respirației în vreun fel, explorează doar felul în care respiri. Urmărește volumul de aer, felul și ritmul în care respiri. Acesta este: Lent? Rapid? Calm? Superficial? Profund?
- Urmărește cum se mișcă aerul înăuntru, cum se oprește, iar apoi începe să-și facă drum spre ieșire din nou și din nou și din nou. Oprește respirația scurt înainte de următoarea inspirație.
- Acum imaginează-ți o plajă, scăldată de valurile calme și ritmice ale mării – respirația ta este ca marea care inundă nisipul, pe măsură ce valurile înaintează tu inspiri apoi se retrag și tu expiri, mereu pregătite pentru ca următorul val să se rostogolească în față.
- Respiră în ritmurile valurilor până semnalul telefonului îți spune să te întorci.
Cum te simți acum? Ce soluții vezi? Cum e intensitatea gândului?
Practică acest exercițiu în fiecare zi și în timp vei observa că detașarea de gândurile negative și conectarea la tine se realizează mult mai ușor.
Te felicit și aștept să-mi împărtășești din experiența ta.